Colum Jan- Dirk v.d. Zee voorzitter KNVB Amateurvoetbal.

bron. KNVB.nl

Probeer het maar. Het is gewoon niet uit te leggen. De nieuwe versoepeling: voetballen tot 27 jaar. Ik heb een poging gedaan, maar verder dan dat je tot deze leeftijdgrens in het verleden studiefinanciering kon krijgen, kom ik niet.

Wat er bekend is over het besmettingsgevaar van buitensporten in relatie tot corona? Die vraag hebben we in december al eens gesteld aan het OMT. Nog geen antwoord.
Het is namelijk niet zo dat je vanaf je 27e bevattelijker bent voor het coronavirus, of er extra ziek door wordt. Laat staan dat er iets bekend is over het besmettingsgevaar van buitensporten in relatie tot corona.

Die vraag hebben we in december al eens gesteld aan het Outbreak Management Team (OMT). Aangezien we daar nog steeds geen antwoord op hebben gekregen, ondanks de belofte van premier Rutte er binnen drie weken op terug te zullen komen, is die relatie tot het virus er gewoon niet.

Wel een positief effect. Bewegen is gezond. Voor iedereen. Helemaal nu. Deze ziekte laat zien hoe belangrijk het is om te bewegen en slechte voeding te voorkomen. Daar had de regering een strategie voor kunnen maken, bijvoorbeeld door ervoor te kiezen om buitensporten zo lang mogelijk te handhaven. Dan had je meteen iets gedaan aan de mentale veerkracht.

Dubbel gevoel
Ik houd daarom een dubbel gevoel over aan de persconferentie van vorige week dinsdag. Aan de ene kant was ik verrast door het positieve nieuws dat spelers tot 27 jaar weer samen mogen voetballen en aan de andere kant is het onbegrijpelijk dat leeftijdsgroepen erboven nog steeds langs de kant moeten staan.

Temeer omdat talloze seniorenteams bestaan uit een mix van voetballers onder en boven de 27 jaar. Hierdoor kunnen teams alsnog niet samen de wei in. Volgens de routekaart van de rijksoverheid is dat pas het geval bij de fase ‘ernstig’, wanneer er 100 tot 250 coronabesmettingen op 100.000 inwoners per week worden geteld en minder dan 27 ziekenhuisopnames zijn per 1 miljoen inwoners per week. Vanaf dat moment mogen alle volwassenen (ook boven 27 jaar) weer trainen zonder anderhalve meter afstand en kunnen er bij de jeugd weer lokale wedstrijden tegen andere verenigingen worden georganiseerd. Dat laatste zal waarschijnlijk eind april het geval zijn.