Wedstrijdje voetballen vanzelfsprekend?

Wedstrijdje voetballen vanzelfsprekend?
Het is zaterdag ochtend. Je dochter of zoon maakt zich klaar om te gaan voetballen. Zoals gewoonlijk is het weer haasten om op tijd op het voetbalveld te zijn. Tot zover niks bijzonders zou u zeggen. Nee het bijzondere begint pas wanneer u met kindlief het voetbalveld opkomt. Het ziet er opgeruimd uit, het gras ligt er mooi strak bij, de lijnen staan weer kaarsrecht op het veld, de cornervlaggen staan al op hun plaats. Klaar voor de wedstrijd!
De kantine is open en je loopt naar binnen. Ook hier is het opgeruimd en staat er een dame of heer achter de bar die je wil helpen aan een bakje koffie, thee of iets anders. De trainer en of leider is present en heeft de ballen al uit het ballenhok gehaald. Het is tijd om te gaan omkleden. Op naar de kleedkamers, weer tref je een opgeruimde kleedkamer aan, zeker als je het eerste team die ochtend bent die daar gaat omkleden. De trainer houdt zijn praatje zodat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt die wedstrijd. Op naar het veld en starten met de warming up. Eenmaal bezig komt de scheidrechter het veld op, de wedstrijd staat op punt van beginnen.
De scheidsrechter blaast op zijn fluitje en de wedstrijd is begonnen. Ondertussen maak je een praatje met een dorpsgenoot (die overigens ook vrijwilliger is), oud klasgenoot, collega of oude bekende uit Kortgene, Kats, Wissenkerke of Colijnsplaat. Het kan zomaar zijn dat je een bekende ziet die supporter is voor de tegenstander, nou ja dat staan we oogluikend toe. Kortom gezellig om even bij te praten. Dit laatste heet trouwens verbinding. Maar we hadden het over de wedstrijd…. Het is rust bij een stand van 1-1 met volop kansen over en weer. Er staat siroop (of thee) klaar om te drinken want de spelers hebben natuurlijk dorst na zo’n inspanning. De trainer zet de puntjes nog op de spreekwoordelijke i en voordat je het weet begint de tweede helft alweer terwijl je zelf, voor je gevoel, nog maar net aan de koffie staat in de kantine, wederom bediend door die vriendelijke dame of heer achter de bar. Het valt op dat er ineens 2 personen staan om de aanwezigen van een drankje te voorzien. Zal wel toevallig zijn maar het is wel handig die extra paar handen daar achter de bar want zo kun je net wat sneller aan de koffie.
De tweede helft is super spannend en zelf sta je, tussen de louter positieve aanmoedigingen door, te kletsen. Het team trekt de wedstrijd naar zich toe en wint deze Het is 3-1 geworden. De scheidsrechter heeft afgefloten en (zeker bij de kleinere jeugd) komt er nog een penaltyreeks achteraan. Er wordt volop gescoord en er zijn mooie reddingen van de keeper. Op naar de kleedkamer, douchen en omkleden. Zelf ga je weer naar de kantine of ga je verder om de conversatie waarin je zat af te maken.
De zaterdagochtend zit erop. Dit keer met winst maar dat kan ook een keer gelijkspel zijn of met verlies genoegen moeten nemen. Wat voorop staat is dat de kinderen lekker intensief met elkaar gesport hebben, ze hebben hun voetbalvriendjes en vriendinnetjes weer gesproken en hebben bovenal plezier gehad. Dat laatste is iets wat je als ouder goed doet, je kind plezier zien hebben en tegelijkertijd is hij of zij aan het sporten. Dat vreugdemoment wordt mogelijk gemaakt door alle vrijwilligers binnen onze vereniging. Een aantal hiervan heb je deze ochtend gezien of misschien wel gesproken, de dame of heer achter de bar, de trainer, de scheidsrechter. Een andere groep vrijwilligers heb je niet gezien. Er zijn namelijk nog een heleboel vrijwilligers die achter de schermen werkzaam zijn of doordeweeks het sportpark prepareren of kantine schoonmaken en die ook ontzettend belangrijk zijn. Allemaal mensen die in hun vrije tijd, belangeloos een stukje werk verrichten voor het plezier van onder andere uw kind. Al die vrijwilligers maken het mogelijk om de kinderen met plezier te laten voetballen. Dit is wat een vereniging kan bieden en dat kan alleen in stand blijven doordat wij met zijn allen als vrijwilliger de handen uit de mouwen steken.
De essentie zit hem in het volgende: het is niet vanzelfsprekend dat uw kind elke week kan voetballen en dat je zelf gezellig bij kan kletsen in de kantine met een bakje koffie. Daar gaan een heleboel werkzaamheden en geregel aan vooraf. Dit wordt georganiseerd door ‘de vereniging’ en dat zijn simpelweg al die vrijwilligers die samen werken om dat mogelijk te maken. Door samen te werken met elkaar en ook samen het doel weten te bereiken, geeft voldoening en een gevoel verbonden te zijn aan de vereniging. Om terug te komen op het stukje verbinding: Dit stukje verbinding heb je zelf ook meegemaakt deze ochtend, tijdens dat gezellige praatje of tijdens het bestellen van je koffie of thee.
Terugkijkend naar die ochtend heb je het waarschijnlijk zelf ook prima naar je zin gehad en rest mij de vraag: draagt u al een steentje bij aan onze vereniging?
Geschreven door een vrijwilliger…. In dit geval de voorzitter.